KONSTUTSTÄLLNINGAR
BILDSPEL
KONTAKTA
LÄNKAR

Biologik är namnet på en gränsöverskridande verksamhet där natur och kultur knyts samman
i ett logiskt-biologiskt tänkande. Avsikten är att befrämja människors välbefinnande och
vardagsliv i en föränderlig miljö via ordsatt botanisk fotokonst, konsthantverk och modern industridesign.

I sina konstutställningar och i sitt författarskap betonar Guy Heyden behovet att göra sina fotografiers stumma vokabulär hörbar (se: den nordiska tidskriften Camera Natura; nr 1, 2011; s. 46 – 49). Sammanfattningsvis skriver han: ”Man brukar säga att en bra bild säger mer än tusen ord. Men det är en sanning med stor modifikation. Påståendet kan möjligen gälla för reportagebilder och dokumentärer (där kringfakta är kända) men mera sällan för jordnära naturbilder i makroformat. Då kan det snarare behövas en del förklarande ord för att en bildbetraktare skall sättas på samma tankespår och få samma sinnesupplevelser som fotografen hade vid bildtagningsögonblicket. Ord kan förse ett tvådimensionellt fotografi med fler dimensioner.


Klematis firar Halloween
Vid mitt växthus växer en klematis. Sommartid klänger den sig upp över glastakets nock – översållad med stora, mörkvioletta blommor. Under senhösten formar den ett gytter av torrt ris som avtecknar sig som en jättelik kvast mot skyn. I Halloween, när traktens barn klädde ut sig för ”bus eller godis”, så gjorde min klematis detsamma. När jag tittade upp genom takglaset, såg jag ett litet monster som avtecknade sig i fullmånens rundel. Jag gick ut och bröt av det skräckinjagande toppskottet. Kvällen var sen men jag hann likväl ta en bild av växtfenomenet i fotostudion. Nästa dag skulle jag ta fler. Trodde jag …

 

Årets sista blåbär
En höstdag, när jag var på promenad i skogen med mina hundar, så rusade enögde Charlie (med välutvecklat luktsinne som kompensation) ut i det vissna blåbärsriset. Han fattade stånd som en jakthund. Jag lade mig ner på knä bredvid honom och fann att den bärälskande vovven hade fått nos på ett kvarlämnat blåbär. Det var insvept i spindelväv och hade klarat sig undan skövling och nattfrost. Jag bröt av kvisten och stoppade den i fickan. Charlie fick lite hundgodis som kompensation. Men en skata grälade över att ha blivit snuvad på sin frukost.